Tuesday, April 15, 2008

Spania pamant romanesc

15 comments:

ek said...

"mesajul este o dublă ironie, mai întâi, cum era de aşteptat, la adresa “căpşunarilor” din Spania, parcă din ce în ce mai numeroşi, constată artistul"

multi,imensa majoritate dintre acei 'capsunari' au plecat din romania pentru ca aici este insuportabil, si-au lasat familia, copiii, casa etc. - nu mai gasesti un meserias bun prin .ro - ei trimit anual miliarde de euro care tin economia romaneaca in picioare - leul romanesc e mai puternic - asta inseamna ca daca cumva ai bani de un spray sau vreo vopsea de calitate superioara cu care sa faci misto de ei pe bannere - le datorezi lor acest lucru - in rest - sa fii sanatos

Vlad Nancă said...

Imi cer scuze tuturor celor care se simt lezati datorita articolului aparut in Cotidianul de astazi... Vreau sa atrag atentia ca in interviul telefonic realizat de domnisoara Lucia Popa nu am pronuntat absolut deloc cuvantul "capsunar" si nici un alt cuvant care se refera la imigrantii romani din spania. Nu am sustinut niciodata ca mesajul meu este o ironie la adresa lor, domnisoara Popa a rastalmacit complet cuvintele mele in textul publicat existand multe alte neadevaruri, erori si cuvinte care mi s-au pus in gura fara a le fi pronuntat vreodata. Drept urmare voi cere redactiei Cotidianul sa publice clarificari. Respect toti muncitorii romani si munca lor, oriunde ar fi ei si sub nici o forma nu am avut inentia sa ii jignesc. Nu am nici o urma de respect in schimb pentru ziaristii romani care folosesc orice subiect ca pe un potential prilej de scandal, transforma totul in senzational si calca in picioare orice urma de etica profesionala.

Ironia mea era fata de situatia asemanatoare dintre Spania, Italia si Moldova unde sunt cateva milioane de romani si faptul ca nationalistii romani viseaza la o Basarabie romaneasca ciuntita si fara nici o legatura cu nimic... Nu era nici un atac fata de oamenii care au ales sa munceasca in Spania era un simplu raspuns la mesajele aberant nationaliste din Bucuresti.

Anonymous said...

http://mt11.quickshareit.com/share/image251f512d.jpg

updated.

noiigolani said...

http://golanii.ro/2008/05/05/arta-urbana-bucuresti-mai-2008/

recently updated :)

Unknown said...

"Basarabie romaneasca ciuntita si fara nici o legatura cu nimic..."
Din pacate pentru domnul Nanca, atat aceasta afirmatie, cat si ideea generala a ironiei sale denota o lipsa totala de informare, atat in legatura cu situatie romanilor din Basarabia, cat si in legatura ca campania grupului de actiune Noii Golani

Vlad Nancă said...

Draga Sergiu,
Nici macar n-ati avut decenta sa publicati o imagine cu intregul panou, asa cum arata acum, practic ati cenzurat restul textelor si ati aratat numai ce v-a convenit... o atitudine belicoasa demna de comunisto-securistii pe care voi ii criticati... Cat despre modificarea voastra nu ati facut decat sa intariti mesajul meu si va multumesc pentru asta...
altfel dati-mi voie sa-mi exprim tot respectul pentru Omar si mesajul lui - "Terra pamant chinezesc" si bucuria unui dialog liber intr-un spatiu altfel dedicat propagandei pentru consum...
Si daca tot v-am captat atentia... dragilor, nu va e jena sa spoiti geamurile cabinelor telefonice cu afisele voastre... totusi nu tineti si voi la ordinea si curatenia din oras?

noiigolani said...

Domnule Vlad Nanca. Exista o vorba "Respecta daca vrei sa fii respectat"...e mult adevar in cuvintele astea. Sa dam nitel filmul inapoi...in vara lui 2007 am avut onoarea sa "impartim" doua panouri de afisaj (unul in zona Izvor, al doilea linga Facultatea de Arte) in sensul ca, pe linga acel "Libertate!" scris de Dvs. au aparut inscriptii de genul "Basarabia Pamant Romanesc" sau "www.romanism.net". La citeva zile ati avut o noua "interventie artistica in spatiul public" stergind cu acelasi spray rosu mesajele scrise de noi. Acum, eu personal inteleg ca "sufletul de artist" are nevoie de un spatiu propriu si neingradit de exprimare dar trebuie sa intelegeti si Dvs. ca dupa toate regulile nescrise ceea ce ati facut atunci e un atac nejustificat.
La aproape un an distanta, reveniti, de data asta aruncind acuzatii lipsite de fundament si vorbe grele la adresa unor persoane si actiuni despre care nu pareti sa stiti (sau sa vreti sa aflati) prea multe.
Problema e ca am scos din poza scrisul: "Terra pamint chinezesc"? Mie personal mi se pare amuzant si nu ma deranjeaza cu nimic. L-am scos din poza fiindca nu avea nimic de-a face cu "discutia" dintre Dvs. si noi.
Cit priveste partea finala a mesajului Dvs. nu o pot interpreta decit ca o gluma...chiar una destul de reusita.

Vlad Nancă said...

Mesajele voastre nationaliste deturnau sensul pe care il deadeam cuvantului "Libertate" (liberi de mesaje care incurajeaza la consum, liberi de mesaje de propaganda de orice fel, in ultima instanta)...
Un panou gol pe care scrie Libertate arata mult mai bine decat unul pe care scrie libertate pe langa niste dejectii nationaliste... Iar unul pe care scrie Libertate langa mesaje nationaliste taiate vorbeste despre LIBERTATE, lucru pe care nu pareti sa-l intelegeti prea bine.


"Terra pamant chinezesc" este o chestiune mai mult decat pertinenta intr-un dialog despre cui ii apartine ce pamant si care are foarte mare legatura cu discutia noastra... Daca vi se pare ca discutia se refera exclusiv la Basarabia si Romania atunci gresiti... Identitatea culturala este o chesiune cu care se confrunta tot globul...

Referitor la ale voastre... problema e ca voi va imaginati ca a lua Basarabia cu japca si a lipi-o de Romania e o solutie... Trebuie inainte de orice sa invatam sa-i respectam si sa-i iubim in egala masura pe moldovenii romani, rusi sau ucrainieni, sa le respectam istoria si cultura (sa nu-i mai numim romani cand ne sunt simpatici si rusi cand nu ne mai place de ei)... Romania este o tara mult prea murdara fizic (uite-te ce mizerie este in fiecare colt de pamant romanesc (oras, sat, camp, padure, parc national etc; sa-ti dau un exemplu - la muzeul national de istorie sunt lipite gume de mestecat pe columna lui traian) si moral (citeste stirile de astazi) si nici un metru patrat de pamant nu merita soarta de a se uni cu romania... Cel putin deocamdata.
Ati vazut ce se intampla in centru vechi - http://bukresh.blogspot.com/2007/12/rusinea-din-centru-vechi.html
Voi, ca romani verzi, adevarati, nu va simtiti jigniti de felul in care firma spaniola, primaria si muzeul de istorie care este la mai putin de 50 m distanta ne trateaza cultura si istoria? Sigur ca aveti dreptul de luptati pentru convingerile voastre dar poate ca oameni (inainte de a fi romani) e mai decent sa ne luptam pentru castigarea respectului de sine si mediul in care traim.

Unknown said...

Domnule Vlad Nanca,
Revenim la tema despre respect reciproc. Dumneavoastra ne acuzati de anumite idei, care practic nu arata ca nici macar nu v-ati documentat despre cine suntem noi si ce facem.
Campania "Basarabia Pamant Romanesc" nu are deloc scopul de "a lua Basarabia cu japca si a lipi-o de Romania" . Daca vreti ca aceasta discutie sa fie la obiect, faceti un efort de a va documenta si veti vedea exact ce sustinem noi.

Nu ni se pare ca discutia se refera doar la Basarabia si Romania, dar noi am raspuns la un atac impotriva noastra.
Referitor la respectul pentru cultura, ecologie si istorie, va rog vedeti si celelalte actiuni ale noastre. Veti observa ca nu sunt departe de ceea ce sustineti dumnea voastra.

Sergiu
membru Noii Golani

Aparatcik said...

"dragilor, nu va e jena sa spoiti geamurile cabinelor telefonice cu afisele voastre... totusi nu tineti si voi la ordinea si curatenia din oras?"
Domnule Nanca, aveti memoria cam scurta. Sa ne amintim de celebrele masinute care au impanzit Bucurestii acum ceva vreme si care se gaseau atat pe cabine telefonice si cosuri de gunoi cat si pe garduri si cladiri?
Nu judecati pe altii pentru niste lucruri pe care le faceti si dumneavoastra.

Unknown said...

Referitor la Libertatea despre care vorbiti, Libertatea le-a fost rapita basarabenilor intr-o era comunista de mult apusa care nu mai are legatura cu zilele noastre; cu toate ca acea epoca a apus, ei nu si-au recastigat Libertatea. Drept dovada, sunt arestati de politie daca fac miting; li se impune schimbarea limbii; li se impune schimbarea steagului, etc. De ce Libertatea trebuie sa fie numai a dumneavoastra? Li se cuvine si lor Libertatea pe care o pretuim cu totii asa mult.

Vlad Nancă said...

Cunosc indeajuns de bine fenomenul graffiti si tot ceea ce este legat de exprimarea in spatiul public sa inteleg ca limita intre vandalism si arta este foarte flexibila... Daca pentru voi geamurile cabinelor telefonice spoite cu aracet si niste contururi de masini desenate cu markerul sau cu creta (de cele mai multe ori oriunde in alta parte decat pe geamuri) sunte la fel de violente vizual atunci asta este parerea voastra... Oricum sunteti liberi sa faceti orice asa cum si eu sunt liber sa cred ca va bateti joc manjind geamurile cu afisele voastre...
Oricum, pentru viitor incercati amestecul de apa cu faina si renuntati la aracet pentru ca e scump, pateaza si arata ingrozitor scursurile... Cautati si voi pe net reteta penru wheat paste... ;)
Despre ce vorbeam aici? :)

noiigolani said...

cred ca erai pe cale sa ne dai dreptate si sa incepi sa desenzi contururi ale "romaniei intregite" in loc de masini dacia :P

Vlad Nancă said...

care 'romanie intregita'? ce e romania?

strangerinm said...

Ce interesant este să privesc cum ne e discutată soarta: să ne unească sau să nu ne unească.. merităm libertate... nu merităm să călcam in România pt că e prea murdară... criticaţi atâta ţara asta.. eu o iubesc mult, şi chiar dacă îi ştiu părţile urâte, nu cred că voi afişa asta peste tot şi voi ironiza la nesfârşit, fără a încerca să schimb ceva... vă urâţi propriul oraş şi nu faceţi nimic, ce să zic.. PATETIC!

Sincer, ca basarabeancă, mă simt destul de ciudat acuma... e ciudat să vă văd aşa de separaţi, poate totuşi sînteţi puţin mai uniţi în cuget şi acţiune?
Să ştiţi că am ajuns să cred că unica noastră salvare va veni tot din partea noastră, nu de la voi, fraţi Români.

În fine.. am trecut prin Bucureşti la începutul lui mai şi am văzut panoul cu Spania-PR, mi s`a parut extrem de jignitor.. tâmpită aluzie domnule Nanca, a durut puţin ironia asta fină, tipic europeană...
Campania respectivă e un fel de îmbrăţişare frăţească pt cei de la Chişinău, şiiii atitudinea "opoziţiei" ne sperie, dacă nu, chiar ne provoacă un râs isteric...

iuliana